10 Aralık 2014 Çarşamba

Güneş uzayda hava olmamasına rağmen nasıl yanar? Bursa Oksijen olmayan yerde ateş yanmaz. Uzayda oksijen yoksa Güneş nasıl yanar?

Yanma çeşitli maddelerin oksijenle tepkimeye girmesiyle oluşur. Sonucunda da ısı ortaya çıkar. Yanmanın gerçekleşmesi için oksijenle tepkimeye girebilen bir maddenin oksijen olan bir ortamda bulunması gerekir. Tepkimenin başlayabilmesi için de genellikle maddenin ısıtılması gerekir. Güneş’in yanıyor gibi görünmesinin nedeni içinde gerçekleşen nükleer tepkimelerdir. Nükleer tepkimelerin gerçekleşmesi için ortamda oksijen olması gerekmez. Bu tepkimeler sırasında hidrojen
atomları şiddetli bir şekilde çarpışarak helyum atomlarını oluşturur. Bunun sonucunda büyük miktarda enerji açığa çıkar. Açığa çıkan enerji, ısı ve ışık olarak çevreye yayılır. Yani Güneş’in ısı ve ışık yaymasının nedeni yanma değil, içinde gerçekleşen nükleer tepkimelerdir.

Ozon Tabakasındaki Delik Küçülüyor mu?

Atmosferde bulunan ozon tabakası Dünyamızı Güneş’ten gelen zararlı ışınlardan korur. Ancak 1970’li yıllarda bu tabakadaki ozon miktarının azalmaya başladığı saptandı. Zaman içinde Antarktika üzerindeki ozon tabakası neredeyse tümden yok oldu, bir başka deyişle ozon tabakası “delindi”. Bunun başlıca nedeninin spreylerde ve buzdolaplarında kullanılan kloroflorokarbon gazları olduğu belirlendi. Bunun üzerine 1987 yılında ozon tabakasına zarar veren gazların kullanımını kısıtlayan uluslararası bir protokol imzalandı. Dünya Meteoroloji Örgütü ve Birleşmiş Milletler Çevre Programı’nın birlikte gerçekleştirdiği bir çalışmanın sonucu geçtiğimiz günlerde açıklandı. Buna göre ozon tabakasındaki delik artık büyümüyor ve atmosferdeki toplam ozon miktarı artıyor. Ancak uzmanlara göre deliğin tam anlamıyla küçüldüğünü söyleyebilmek için en az on yıllık bir süre geçmesi gerekiyor.