29 Eylül 2014 Pazartesi

Bunlar Diken mi?

Bu dal dikenlerle dolu gibi görünüyor. Oysa dikene benzeyen şeylerin her biri bir dikenböceği. Dikenböcekleri bitkilerin özsuyuyla beslenir. Bu böcekler genellikle büyük fotoğrafta gördüğünüz gibi toplu halde ağaçların üzerinde görülür. Bu böceklerin vücudunda dikene benzeyen bir çıkıntı
bulunur. Bu çıkıntı dikenböceklerinin bitkilerin dikenleri gibi görünmelerini sağlar. Böylece avcıları olan hayvanlardan gizlenebilirler. Dikenböcekleri yaklaşık 1 cm boyundadır.

Japonya’da Çocuklar İçin İlginç Bir Sergi

Japonya’da Tokyo’da bulunan bir bilim müzesinde ilginç bir sergi açılmış. İnsan Atıkları ve Dünya’nın Geleceği adı verilen bu serginin açılma amacı atıklar, kanalizasyon ve sağlık konularına dikkat çekmek. Sergide ziyaretçiler için birbirinden eğlenceli etkinlikler düşünülmüş. Örneğin ziyaretçiler sergi alanında bulunan bir kaydıraktan dışkı şeklinde şapkalar takıp kayarak dev bir klozetin içine giriyor ve kanalizasyon sisteminde bir yolculuğa çıkıyorlar.

Ay Sıcak

Biliminsanları başlangıçta sıcak olan Ay’ın tümünün zaman içinde soğuyup sertleştiğini düşünüyordu. Ancak Çin Yer Bilimleri Üniversitesi’nden bir grup araştırmacı, Japon Uzay Araştırma Ajansı’na (JAXA) ait bazı uzay araçları aracılığıyla elde edilen verileri inceledi ve Ay’ın çekirdeğinin hâlâ sıcak olduğunu keşfetti. Ay’ın çekirdeğinin sıcak olmasının nedeninin gelgit etkisi olduğu düşünülüyor. Gelgit etkisi Ay ve Dünya arasındaki kütleçekiminden kaynaklanıyor ve Ay’ın şeklinde küçük değişimlere neden oluyor. Bu değişimler sırasında Ay’ı oluşturan maddenin yapısındaki moleküller birbirine sürtünüyor ve ısı ortaya çıkıyor.

Atlar Gözleri ve Kulaklarıyla “Konuşuyor”

İngiltere’deki Sussex Üniversitesi’nden bir grup biliminsanı atların birbirleriyle nasıl iletişim kurduğunu araştırmış. Araştırmacılar aralarına gerçek boyutlarda bir at başı fotoğrafı yerleştirdikleri iki yiyecek kovası bulunan bir salona aldıkları atları gözlemlemişler. Araştırmada kullanılan at fotoğraflarının bazısında atın başı sağa, bazısındaysa sola dönükmüş. Bazısında da atın gözleri ya da kulakları örtüyle kapatılmış. Araştırmacılar salona aldıkları atların fotoğraftaki atın başının dönük olduğu taraftaki kovaya yöneldiğini belirlemişler. Fotoğraftaki atın gözleri ya da kulakları örtülü olduğunda da atlar kovayı rastgele seçiyormuş. Bu bulgular atların gözleri ve kulakları aracılığıyla birbirleriyle iletişim kurduğunu gösteriyor.